Google fonts gebruiken op je website

De tijd van standaard typografie als de Verdana, Helvetica of de Arial op je website is echt voorbij! Sinds een aantal jaar is het namelijk mogelijk om iets creatiever en meer passend bij je (bedrijfs-)identiteit om te gaan met de fonts op je website. Een aanbieder hiervan is bijvoorbeeld Google fonts.

 

Fonts op je website, hoe ging dat vroeger?

Vroeger was het zo: Om een font goed weer te geven op een computer moest het gewenste font geïnstalleerd zijn op de computer van de gebruiker. Toen internet om de hoek kwam kijken zorgde dit voor veel  problemen aangezien je als ontwerper geen enkele invloed had op de lettertypes die de bezoeker op zijn computer geïnstalleerd had. Je website kon er dus elke keer anders uitzien! Het gebruik van standaard lettertypes was dus de enige mogelijkheid. Maar Google fonts biedt de uitkomst!

 

Hoe gebruik je Google fonts?

Alle fonts die Google Web Fonts aanbied, staan op de servers van Google. Als je de verwijzing naar het gewenste font opneemt op website, worden die fonts door jouw website “opgehaald” en daardoor zichtbaar op je website. Het is dus niet meer nodig dat het lettertype op de computer van de gebruiker staat. Let er wel op dat je niet te veel fonts op je website gebruikt. Ze moeten allemaal “opgehaald” worden en dat kan de snelheid van je website naar beneden halen. 

 

Aan de slag!

1    Ga naar www.google.com/fonts
2    Selecteer de fonts die je wilt gaan gebruiken en druk op de blauwe “add to my collection
3    Als  je een collectie hebt gemaakt, druk dan op de knop ”use” in de grijze balk onderaan. 
4    Nu krijg je een code die je kun plakken in jouw eigen website.

 

Terug naar overzicht